Aktuális Autó-motor

Műanyag palackból készít ajtókárpitot a Ford

A Ford okos megoldást talált a műanyag palackok millióinak újrahasznosítására: a vállalat által gyártott minden egyes EcoSport SUV-ba olyan kárpitokat építenek be, amelyek 470 darab eldobható palack felhasználásával készültek.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az EcoSport 2012-es globális bevezetése óta több mint 650 millió félliteres palack anyagát sikerült felhasználni, ami összesen 8262 tonna műanyagot jelent. Ha ezeket fektetve egymás mögé tennénk, a palackok lánca több mint kétszer körülérné a Földet.

A műanyag palackokból speciális eljárással ajtókárpit is készülhet

Először 20 évvel ezelőtt, a Mondeóban jelent meg az újrahasznosított műanyag, és a Ford mára 1,2 milliárd palackot reciklál évente.

“Az embereket egyre jobban aggasztja, hogy az eldobható műanyagok által jelentett környezetszennyezés, mi pedig már hosszú ideje küldetésünknek tekintjük, hogy új autóinkban egyre nagyobb mértékben használjunk fel újrahasznosított vagy megújuló forrásból származó anyagokat,” mondta el Tony Weatherhead, a Ford Motor Company anyagtervező mérnöke.

Senki nem mondaná meg ránézésre, hogy üdítős palackokból készültek

Ahhoz, hogy autókárpit készülhessen belőlük, a palackokat és a kupakokat először apró forgáccsá aprítják. Ezt 260 fokra melegítve megolvasztják, és hajszálvékony szálakat húznak belőle, amit fonallá sodornak – és már el is készült az anyag, amiből kárpitot lehet szőni. Európában mindössze a műanyaghulladék 30 százalékát reciklálják.