Aktuális Színes

40 tonna műanyag szemetet gyűjtöttek a Csendes-óceánból

In this photo taken June 18, 2019, provided by the Ocean Voyages Institute, are nets brought in by the sailing ship Kwai from the Pacific gyre cleanup in Honolulu. Mariners on a sailing vessel hundreds of miles from the Hawaiian coast picked up more than 40 tons of abandoned fishing nets in an effort to clean a garbage patch in the Pacific Ocean, where the nets can entangle whales, turtles and fish and damage coral reefs. The crew of volunteers with the California-based nonprofit Ocean Voyages Institute fished out the derelict nets from a marine gyre between Hawaii and California known as the Great Pacific Garbage Patch during a 25-day expedition, the group's founder, Mary Crowley, announced Friday, June 28, 2019. (AJ Jaeger/Ocean Voyages Institute via AP)

A CNN híradása szerint Kalifornia és Hawai között környezetvédők több mint 40 tonna műanyag szemetet halásztak ki a Csendes-óceánból.

A térség legnagyobb szemétgyűjtő akcióját szervezte meg a közelmúltban a az Ocean Voyages Institute elnevezésű környezetvédő szervezet, melynek során a csendes óceáni szemétsziget egy részét kívánták lehalászni, begyűjteni. Mint hangsúlyozták, ez volt “az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás” a térségben. A 40 tonna műanyag mintegy 24 gépkocsi súlyával vagy 6-7 kifejlett elefánt súlyával egyenértékű szemét.

Az akció 25 napig tartott, melynek során elsősorban műanyag palackokat, plasztik bútorokat és játékokat gyűjtöttek be a vízből. A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett “szellemhálók” egyike 5 tonnás, egy másik pedig 8 tonnás volt. A műanyag szellemhálók nagy mennyiségű műanyaghulladékot gyűjtenek össze. A csoport műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott a szemét pontos helymeghatározásához.

Sajnos egy-egy ilyen akció azonban csak csepp a tengerben, hiszen becslések szerint évente mintegy 2 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánok vizébe.