Aktuális E-Sport

Rendszeresen játszik a netezők háromnegyede

Egy új felmérés szerint a magyar internethasználók mintegy háromnegyede rendszeresen játszik, az ezzel eltöltött idő alkalmanként közel 1,5 órát tesz ki, míg a szenvedélyes gamerek ennél akár egy órával is többet játszanak.

Utóbbi épp fele annak az időnek, amit egy átlagos magyar egy átlagos napon tévénézésre szán – olvasható az LG Electronics (LG) reprezentatív kutatásában.

A vizsgálat eredményei szerint a válaszadók csaknem háromnegyede (73 százalék) több-kevesebb gyakorisággal, de rendszeresen játszik valamilyen játékkal. Az átlagos internetezők közül a legtöbben naponta (29 százalék) vagy hetente (26 százalék) játszanak, és egy-egy alkalommal átlagosan 84 percet, azaz közel másfél órát töltenek gép előtt.

A magukat core gamereknek tekintők ennél gyakrabban és hosszabb ideig játszanak: több mint felük (57 százalék) naponta, harmaduk (36 százalék) pedig hetente ül le a gép elé, a játékkal pedig az átlagos netezőhöz képest közel kétszer annyi időt, alkalmanként 142 percet, közel két és fél órát töltenek.

Sokat játszanak a 15-24 évesek is, esetükben az egy alkalomra jutó idő közelíti a 130 percet, illetve általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel lesz gyakori gamer.

A core gamerek nem egészen két és fél órája, illetve a fiatalok bő két órája nem kevés, azonban még mindig messze elmarad a honfitársaink által televíziózással töltött időtől. A magyarok 84 százaléka ugyanis naponta néz televíziót hagyományos tévékészüléken vagy interneten, a teljes népesség pedig minden egyes nap átlagosan 4 óra 53 percet töltött a tévékészülékek előtt.

A válaszadókat arról is megkérdezték, milyen napokon és napszakokban játszanak. Az általános vélekedéssel ellentétben a játékosok körében nem a hétvége a leginkább preferált időpont, hiszen internethasználók körülbelül egyforma arányban választanak hétvégi és hétközi időpontot. Igazán tipikus játékidőszaknak a hétköznap este számít, a válaszadók közel egyharmada (29 százalék) ekkor ül gép elé.

A core gamerek viszont inkább hétvégén (58 százalék), mint hétköznap (42 százalék) játszanak, de relatíve körükben is a hétköznap este számít a legnépszerűbb időszaknak (28 százalék), amit a hétvége délután követ (25 százalék).

A felmérés vizsgálta a legkedveltebb játéktípusokat is. Az válaszok alapján itthon a logikai és ügyességi játékok a legnépszerűbbek. A fiatalabbak számára azonban az akció, sport/autó és kaland tematikájú kihívások a legvonzóbbak, a core gamerek döntő része pedig az akciójátékokat keresi.