Aktuális Címlap Egészségére!

Káros lehet a környezetbarátnak mondott bambuszpohár

Nem környezetbarát és az egészségre is ártalmas lehet a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár, közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest. A kísérletek eredménye lesújtó, a részletek a német Test magazin augusztusi számában jelennek meg, írta az MTI.

A probléma forrása ugyanaz az anyag, a melamingyanta. A bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. A Test magazin 3 százalékos ecetsavat melegített és tartott 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, mint amilyen a kávé.

A harmadik és a hetedik alkalom után megvizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát. Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt.

A bambuszpohár előállításánál felhasznált anyagok kioldódnak a meleg hatására

A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.