Aktuális Egyéb kategória

Kritikus másfél év jön a klímavédelemben

Ezen a nyáron alaposan beköszöntött az éghajlatváltozás, olyan területek, városok ismerkedtek meg az akár 40 fokos hőséggel, ahol ehhez hasonló sem volt korábban. Szakértők szerint másfél év alatt kellene véglegesíteni a helyzetet javító intézkedések terveit.

Napjainkban egyre több szó esik arról, hogy milyen intézkedésekre volna szükség, hogy a most nyilvánvalóvá vált tendencia megforduljon 2030 és 2050-ig. Ugyanakkor szakértők egy csoportja már arra figyelmezett, nincs ennyi idő a folyamatok megfodítására, sokkal rövidebb távon kellenének hatékony eszközöket találni és alkalmazni.

A jelenlegi teendőkről a párizsi klímaegyezményben határoztak: 2015-ben abban állapodtak meg az aláíró országok, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkentik a széndioxid-kibocsátást, azért, hogy a század végéig a remélt 1,5 Celsius-fokos emelkedésen belül maradjunk.

Londonban sem gyakoriak a 35 fok feletti hőmérsékletek mint 2019 júniusában

A Potsdam-i Klímaintézet alapítója, Hans Joachim Schellnhuber már 2017-ben arra figyelmeztetett, hogy a klímamatematika brutálisan egyértelmű: világunk ugyan biztosan nem fog meggyógyulni a következő pár évben, de gondatlanságunk következtében végzetesen megsérülhet 2020-ra.

Egy komoly kudarc szinte már biztosan garantált: a 2015-ös párizsi egyezmény egyik célkitűzése az volt, hogy 2020 végére érjük el a széndioxid-kibocsátás globális csúcsát, és utána már folyamatosan csökkenés induljon meg. Ebből azonban egyelőre nem sokat látni: az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) nemrég közölt jelentése jelenleg inkább a 3 Celsius-fokos emelkedés látszik reálisnak a század végére.

McGrath, a BBC környezetvédelmi szakújságírója vészjósló elemzésében hagyott egy kevés teret az optimizmusnak is. Szerinte reménykeltő, hogy világszerte látványosan megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik konkrét cselekvést követelnek a politikától: a különféle klímamozgalmak, az EP-választáson jól szereplő zöldpártok, a rengeteg alulról induló szerveződés és koncepció egy fenntarthatóbb élet irányába mind ilyen tényező.

Ezért vannak, akik bízni kezdtek abban, hogy még elérhető a változás: a nyugat-európai országokban például nagyon látványos, hogy a zöld gondolkodás hogyan vált rövid időn belül rendkívül meghatározóvá.