Aktuális Gazdaság Színes

Három millió hektáron ég Szibéria, a füst már Kanadába is elért

Mindenidők egyik legnagyobb erdőtüze tombol Szibériában. A lángok már közel harmad magyarországnyi területen pusztítanak, Putyin már a katonaságot is kirendelte.

Oroszországban 3 millió hektáron ég a növényzet: 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem folyik, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján. Egy törvény ugyanis kimondja, ahol az okozott kár alacsonyabb, mint az oltás költsége, ott hozzá sem kezdenek a munkához.

A problémát viszont az jelenti, hogy a szibériai tűz által kibocsátott füst immáron elérte Kanadát és Alaszkát is a NASA felvételei szerint. A Greenpeace szerint a tüzek a teljes emberiségre is veszélyt jelentenek, ugyanis közel 137,6 megatonna széndioxidot bocsájtanak ki, ami a duplája Ausztria éves fosszilisanyag-kibocsátásának, ezzel súlyosbítva a klímaválságot.

A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában  és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.