Címlap Sport

Zapatának végre sikerült átrepülni a La Manche-csatorna felett

Sikeresen átrepült saját készítésű légdeszkáján Franky Zapata francia feltaláló a Franciaország és Nagy-Britannia közötti La Manche-csatornán

Franky Zapata, a 40 éves jetski-bajnok másodjára futott neki a vakmerő kísérletnek. Az általa kifejlesztett légdeszkán akarta átrepülni a La Manche csatornát, ami ezúttal sikerült. Korábban nem volt szerencséje, mert a tengerészet veszélyesnek tartotta, hogy a légdeszka tankolása miatt egy hajó állomásozzon az egyébként rendkívül forgalmas La Manche csatornán.

A feltaláló Zapata vasárnap reggel szállt fel a francia Sangatte-ból robbanómotoros légdeszkájával, az út felénél utánatöltötte az üzemanyagtartályát, és húsz perc múlva, harminchat kilométeres utat megtéve biztonságosan landolt a La Manche-csatorna túloldalán, a Dover melletti Saint Margeret’s Bay partján.

„Az utolsó öt-hat kilométert valóban élveztem… Hogy ezt történelmi esemény-e vagy sem, nem én döntöm el, majd az idő megmondja. Három éve építettünk egy gépet… és most átkeltünk a csatornán. Ez őrület!” – mondta megérkezése után Zapata, örömkönnyekkel küszködve.

Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot.