Aktuális Gazdaság

Legyen körültekintő ingatlanvásárláskor!

Az ingatlanpiac az elmúlt években folyamatos fejlődésben van, ráadásul mióta bevezették, hogy a csokot a használt ingatlanra is fel lehet venni, a vásárlók magasabb sebességre kapcsoltak, egy jobbnak tűnő vételnél szinte sorbanállás van, mely kapkodást és hibákat szül.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen meggondolatlanul vásárolnak ingatlant, vagyis nem ellenőrzik le a tényleges tulajdonost és az ingatlant érintő terheket az ingatlan megszerzése előtt. Ezzel pedig akár el is bukhatják a kifizetett foglalót, és vele az ingatlant.

„Azt tapasztalom” – mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádió Paragrafus című műsorában -, „hogy amióta használt lakásra is fel lehet venni csokot, az ingatlanközvetítők folyamatosan az ingatlant megtekintő vevőnek azt magyarázzák, hogy még hányan akarják megvenni ezt az ingatlant és az lesz a nyerő, aki előbb adja oda a foglalót.”

Mégha nagyon bele is szerelmesedtünk a megtekintett ingatlanba, szerződés előtt nézzük meg a tulajdoni lapot is.

Arról azonban már hallgatnak az ingatlanközvetítők, hogy a nyomásgyakorlással az a céljuk, hogy a vevő biztosan megvásárolja a kinézett és általuk forgalmazott ingatlant, és így ők is megkapják a jutalékukat, méghozzá minél előbb.

Tóth Ádám arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy minden ingatlannak van egy önálló helyrajzi száma és ezen helyrajzi szám alapján a földhivatalban nyilvántartják az ingatlan legfontosabb adatait. Így azt, hogy mi az ingatlannak a minősítése, kik a tulajdonosai, illetve a rá vonatkozó terheket. Ezek a terhek sokfélék lehetnek, lehet jelzálogjog, de lehet haszonélvezet, használati jog, szolgalmak, és így tovább. Addig, amíg nem láttam egy ingatlannak a tulajdoni lapját, egyszerűen felelőtlenség egy fillért is kifizetni erre az ingatlanra – mondta a kamara elnöke.

“Ekkor még nem láttuk azt, hogy van-e rajta esetleg haszonélvezeti jog, van-e rajta valamilyen teher, egy végrehajtási jog, van-e valami, ami akadályozza a mi tulajdonszerzésünket. És lehet, hogy sokkal nehezebb lesz megszerezni azt az ingatlant, vagy talán nem is tudjuk megszerezni azt az ingatlant, mert esetleg az eladó nem is tulajdonos” – mondta Tóth Ádám, majd hozzátette: ne bízzunk az ingatlanközvetítőkben, ők azért nem mindig nézik meg, sőt mondhatnám úgy is, hogy többnyire nem nézik meg, hogy ki a tulajdoni lap szerinti tulajdonosa az általuk közvetített ingatlannak.