Aktuális Egészségére!

Napi több liter vízre van szüksége a szervezetnek

A nyári melegben hamar kiszárad az emberi test. Észre sem vesszük az izzadsággal távozó folyadék mennyiségét, de ha nem iszunk eleget, gyorsan beáll a dehidratáció.

Eleinte nehéz lehet hozzászoktatni magunkat ahhoz, hogy testsúlyunkhoz mérve 25 kilónként naponta megigyunk egy liter vizet, ám a szakemberek szerint ez a megfelelő mennyiség 24 órára. Ha mégsem teszünk ennek eleget, szervezetünk vészjelzéseket ad, amiket ha nem veszünk komolyan, könnyen ki is száradhatunk. Legyen tehát nálunk mindig egy üveg víz, hogy bármikor, bárhol tudjuk pótolni a folyadékot szervezetünk számára, ugyanis nagyon változatos tüneteket produkálhat testünk, ha nem kap elég vizet -írja az eatthis.

Csökken az energiád. Hiába nem ételről van szó vagy vitaminokról, ha nem iszol elég vizet, sokkal fáradtabb lehetsz, mintha meginnád a napi ajánlott mennyiséget. Koffeines italok helyett próbáld ki inkább vízzel felpörgetni magad.

A víz jobban felpörgethet mint egy kávé

Állandó éhség gyötör. Nagyon általános dolog az éhség és a kiszáradás összekeverése. Ha morog a hasunk, lehet, hogy nem ételre, hanem vízre van szükségünk. Próbálj meg vizet inni, és várj 20 percet, mielőtt megragadnád azt a falatot, amelyet kinéztél magadnak.

Vizesedés, ami elhízáshoz vezet. Ellentétesen hangozhat, de ha jobban belegondolunk: szervezetünk minden cseppet megőriz és elraktároz abból, amiből keveset kap. Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a test így próbálja megakadályozni a súlyos kiszáradást.

Figyelemhiány. Az agy képességei és funkciói komolyan függnek a víztől. Az enyhe kiszáradás is rontja képességeit, az elengendő ivóvíz pedig megakadályozhatja az emlékezet és a figyelem romlását.

Egy palack víz mindig jó, ha kéznél van

Székrekedés, fejfájás. Az anyagcserét is akadályozza, ha nem iszunk elég vizet, de olyan hétköznapi problémákat is okozhat, mint a fáradékonyság, a fejfájás vagy az energiahiány. Emellett a napi edzésed minőségén is ronthat, ha nem fogyasztasz a nap folyamán elegendő folyadékot, ugyanis a szénhidrátot így nem tudja energiává alakítani a szervezeted.