Címlap Közélet

Támogatják a munkába visszatérő szülőket

Havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a munkába visszatérő szülők, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el – közölte a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.

Egy szülő több gyermek után is részesülhet a támogatásban.  Ahhoz, hogy a nők könnyebben vissza tudjanak térni munkájukhoz, fontos, hogy megfizethető és könnyen elérhető legyen a kisgyermekek napközbeni ellátása. Ebben segít a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése és a bölcsődék számának növelése. A kormány 2022-re 70 ezerre szeretné bővíteni a férőhelyek számát. Addig is átmeneti segítséget adnak a munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatással.

Azok jogosultak a támogatásra, akik 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelnek, olyan településen vagy kerületben élnek, ahol nincsen bölcsődei ellátás vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket. Az igénylőknek rendelkezniük kell bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel.

Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás pont annyi lesz, mint amennyibe a bölcsi kerül egy hónapban.  Ha pedig meghaladja a 40 ezer forintot, akkor csak a különbözetet kell a szülőknek fedezni.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül augusztus 9-től.

Kép forrása: beachwoodnurseryschool.com