Aktuális Életmód Sport

A legegészségesebb sport a tenisz

Egy átfogó, 14 éven át tartó kutatás alapján a teniszt és egyéb ütős sportokat tartják a szakértők a legegészségesebbnek, a foci a lista végén kullog.

Nincs hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésére, mint rendszeresen ütőt ragadni – írja egy átfogó kutatás alapján a Guardian. A tenisz, a tollas, a fallabda egyaránt bivalyerős védelmet nyújt, míg a lista alján a futás és a foci szerénykedik.

A sportorvoslás brit lapjában közzétett, több mint nyolcvanezer felnőtt bevonásával készült tanulmányt egy nemzetközi tudóscsoport állította össze. „Ilyen széles mintával még soha nem dolgoztunk – mondja Charlie Foster oxfordi professzor, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette: a sport valóban meghosszabbítja az életet, de az sem mindegy, milyen sportágat választasz.”

A teniszben és a tollasban az a menő, hogy bármilyen életkorban kezded el, közel ötven százalékkal csökkenti a halálozási kockázatot, de az úszás és az aerobik is nagyon hatékony.

A teljes vizsgálat 14 évig tartott, méghozzá azért, mert a tudósok a sportolási szokások hosszú távú hatására is kíváncsiak voltak. Az eleve rendkívül alapos vizsgálatot kilenc évvel később megismételték a résztvevőkön – már akin lehetett, mert 8790-en meghaltak idő közben, közülük 1909-en szív- és érrendszeri problémák miatt.

A minden részletre odafigyelő vizsgálat során természetesen az egyes sportok általános kockázatcsökkentő hatását is megnézték. Kiderült, hogy a rendszeresen bringázók 15 százalékkal kevesebb általános egészségi kockázatnak vannak kitéve, mint a nem sportolók. Az aerobik 27, az úszás 28 százalékkal csökkentette a kockázatokat, míg az ütős sportok 47-tel. Meglepő módon a futás és a foci nem csökkenti az általános kockázatokat.

Ha csak a szívet és a keringést vizsgáljuk, a sport még hatékonyabb: az ütős sportok űzői például 56 százalékkal kevesebb kockázatnak vannak kitéve a nem sportolóknál. Az úszás 41 százalék előnyt jelent, viszont a bringázásnak, a futásnak és a focinak nincs védő hatása.

„Minden sportág mást követel fiziológiailag, mások a szociális és mentális előnyeik is – jegyzi meg Foster, majd megvigasztalja kicsit a futókat és a focistákat. – Tökéletesen biztosak vagyunk abban, hogy ezek a sportok jót tesznek azzal, aki csinálja, csak nem látjuk, hogyan előzik meg a halálos betegségeket.”