Aktuális Életmód

A férfiak jóval később érnek be, mint a nők

Közhely, hogy a fiatal férfiak: valójában óriásira nőtt csecsemők, és a nő érett hozzáállása miatt működik egy kapcsolat felnőtt módon. Ennek a mítosznak eredtek a nyomába agykutatók, akik tanulmányukban bizony előhozakodnak pár meglepő fordulattal.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint az emberi agy fejlődése – elhúzódó folyamat. Bizonyos funkcionális és szerkezeti elemek kialakulása simán eltart felnőttkorig is. 121 résztvevő koponyájáról készült felvétel, és a 4-40 éves kor közti alanyok adatai alapján kijelenthető, hogy életkor és nem alapján is jócskán lehet különbségeket tenni.

A mindennapi élethez szükséges képességek ugyanúgy kifejlődnek a férfiak és a nők esetében is, ám bizonyos agyi hálózatok már hamarabb a hölgyek rendelkezésére állnak. Eduardo Calixto, a UNAM pszichológia professzora is megerősíti dolgozatában, hogy annak ellenére, hogy a pasik agya a méretét tekintve nagyobb, mégis a lányoké bizonyul hatékonyabbnak.

Vegyük csak a memória, az idegi kötések, illetve a színek és ízek észlelésének kérdését. A mexikói doktor szerint hormonális okokra vezethető vissza a jelenség. Ismét bebizonyosodott, hogy a női és férfi agy – eltérő, működését tekintve is, melynek következménye a sok viselkedésbeli különbség is, akárcsak az érzelmi érettség foka, állapítja meg a Bright Side.

Fotó: telegraph