Aktuális Utazás

Használd ki a jó időt: biciklizz ezeken a csodás helyeken

Bár már a nyár utolsó hónapjában járunk, még bőven van idő és lehetőség a szabadtéri edzésekre. A biciklizés pedig kiváló kardióedzésnek számít és még szebbnél szebb tájakat is felfedezhetünk közben. Íme öt csodaszép bicikli út, amin egyszer mindenképp érdemes végig tekerni.

A kerékpározás – hasonlóan a futáshoz – gyakorlatilag egy kardióedzés. Éppen ezért a rendszeres kerékpározásnak számos pozitív élettani hatása van. Fejleszti a szív és a keringési rendszer állóképességét, remek zsírégető hatással bír, így csökkenti a vérzsírszinteket, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nagyon szépen formálja a feneket és a combokat is. Ha a szabadban szeretnél biciklizni, akkor értelemszerűen a kisforgalmú, természetközeli bicikliutak a legoptimálisabbak. Szerencsére nem kell mindenhová magaddal vinni a biciklit: a Velencei-tónál, a Balaton körül és a Tisza-tónál, Abádszalókon is lehet cangát bérelni. Amennyiben nincs autód és bérelni sem szeretnél, a vonaton is leutaztathatod a biciklid.

1. Dunakanyar: Budapest – Szentendre – Leányfalu – Dunabogdány – Visegrád – Dömös – Esztergom

Ez a táv 90 km, de akár rövidíthetjük is azoknak, akiknek elsőre ez fizikailag túl sok lenne

Egy darabig kiépített kerékpárúton lehet haladni, utána pedig a főútvonalon. Az ország egyik legszebb része, és közel is van Budapesthez.

2. Balaton: Siófok – Balatonföldvár – Fonyód – Balatonberény – Keszthely – Szigliget – Badacsony – Tihany – Balatonfűzfő – Lepsény – Siófok

Érdemes egyet úszni is, ha már ott vagyunk

Ez a túra kb. 200 km hosszú, amit persze nem egy nap alatt kell teljesíteni. Természetesen lehet kevesebbet is tekerni a Balaton mellett, számos csodás helyszín felfedezhető kerékpárúton akár a part mellett, akár a Balaton-felvidéken.

3. Velencei-tó: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd

Családoknak ideális hétvégi program lehet

Ez a kör kb. 50 km, előnye, hogy közel van Budapesthez, és viszonylag sík terepen halad a kiépített kerékpárút.

4. Felső-Tisza: Tiszabecs – Tiszacsécse – Túristvándi – Szatmárcseke – Kisar – Tarpa – Tákos – Vásárosnamény – Kisvárda – Cigánd – Pácin – Sárospatak

Gyönyörű tájakon vezet végig az út

Ez a kb. 150 km-es túra az igazán elhivatottak célállomása lehet, hiszen nem könnyű a régióba eljutni. De a látvány csodás lesz!

5. Tisza-tó: Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Sarud – Poroszló – Tiszabábolna – Egyek – Tiszafüred

Egyre népszerűbb célpont a kerékpározók körében a Tisza-tó is

Ha már letudtuk a Balatont vagy az ország keleti felében élünk, és nem akarunk messzire utazni, akkor tökéletes bringaprogram lesz ez a kb. 60 km-es túra is.

Képek forrása: turistamagazin.hu