Címlap Otthon, édes otthon Színes

Megtaníthatod a kutyádnak, hogy ne féljen a tűzijátéktól

A szilveszter és az augusztus 20. rengeteg kutyának jelent megpróbáltatást, és ezért a gazdiknak is.  Rengeteg állat szökik el ilyenkor otthonról vagy stresszeli át az egész éjszakát, remegve sokkos állapotban. Lehet ezt is kezelni, elmondjuk, hogyan.

Tóth Katinka az első Tudomány a kutyakiképzésben előadásán magyarázta el, hogyan segíthetünk a kutyának, hogy a tűzijátékos estéken is nyugodt maradjon.

Alapvetően háromféle fő tanulási módot különböztetünk meg: a hozzászokást, az érzékenyítést, és a társítást. Ezek közül ebben az esetben a társítás a legjobb módszer, amikor a kutya egy adott viselkedést/történést egy másikkal köt össze.

A kutyák sokkal jobban hallanak, mint mi: akár 60 ezer Hz-ig, míg mi csak 20 ezerig

A petárdáskor társítanunk kell a kellemetlen ingert, a számára borzasztó zajhatást valami számára nagyon kellemessel. Hozzunk létre a petárda/tűzijáték hangjához hasonló hangot, és ilyenkor mindig adjunk neki valami finom falatot. Ezzel a még elviselhető mértékű, maximum enyhén kellemetlen ingert a kellemes következménnyel (például ínyencfalat) köti össze, és ha időben elkezdjük ezt a módszert, a tűzijáték napjára eljuthatunk oda, hogy nyugodtabban nézünk az este elébe. Ha nincs időnk a fokozatos felépítéshez, aznap este minden durranás után próbáljunk neki valami rendkívül finom falatot adni.

Figyeljünk még a következőkre a tűzijáték napján, ha mégsem szoktattuk hozzá a kutyánkat:

– legyen rajta biléta a telefonszámunkkal (a csipet ugye nem kell mondani)

– napközben jól mozgassuk meg egy hosszú sétával, játékkal

– a megfelelő nyugtató jelentősen segíthet csökkenteni a tüneteket

– alakítsuk úgy a környezetét, hogy biztonságosnak érezze: legyen kényelmes búvóhelye, boxa, kapcsoljunk neki lámpát, tegyünk be megnyugtató, vidám zenét

– tereljük el még időben a figyelmét játékkal, rágókával, tréninggel, mielőtt komoly pánikba esne

– a kerti kutyákat is vigyük zárt helyre

– ne hagyjuk őket egyedül, és próbáljunk mi sem stresszelni

– minden hanghatás után adjunk finom falatot

– az esti sétáltatás mindenképpen pórázon történjen

Ha látjuk, hogy izgatott, nyugodtan simogassuk, mondjunk neki nyugtató szavakat nyugtató hangsúllyal. Attól ne féljünk, hogy ezzel megerősítjük a félelmében, mert érzelmeket nem tudunk ilyen módon felerősíteni.