Aktuális Címlap Gazdaság

Ausztriában újra üvegben lesz kapható a tej

A műanyagok elleni küzdelem immáron nem csupán egy divathullám, de a fenntartható fejlődés egyik alapköve a szakértők szerint. Ausztriában egy tejüzem határozott lépést tesz, ismét visszatérnek az üveges tej forgalmazásához.

Nyolcmillió eurót szánt rá a tiroli Berglandmilch nevű tejtermékgyártó vállalat, hogy 2019 végére visszaváltható üvegekben árusíthassák a tejet. A pénz az új palackozó sorra, az üvegek higiénikus mosására és újrafelhasználására, valamint az újfajta és kibővült raktárigényeknek megfelelően a raktározásukra lesz elköltve.

A Berglandmilch akcióját tevékenyen segíti a Greenpeace, mivel egyértelmű: a visszaváltható üvegek használata lényegesen kevésbé környezetszennyező, mint az eldobható tetrapak kiszerelésű dobozok. A tejforgalmazó vállalat ezzel a harminc éve berekesztett hagyományhoz tér vissza: az 1990-es évek elején még az italok 70 százaléka üvegben került a boltok polcaira (üdítők, alkoholos italok, tejtermékek egyaránt), mára ez az arány már 20 százalék alatt van.