Aktuális Autó-motor Címlap

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porsche-ját

Egy hétvégi aukción került volna eladásra és
70 millió dolláros vételárával idáig messze a világ legdrágább autója is volt. Csak sajnos az a fránya angol nyelv közbeszólt.

Eladásra kínálták szombaton a monterey-i autókiállításon a Porsche első modelljének egyetlen fennmaradt darabját, egy megkímélt és működőképes Type 64-est.

Az autót, amelyet a cég alapítója, Ferdinand Porsche saját használatra gyártatta, versenyautónak készült, ám a II. világháború kitörése miatt csak 1949 után indulhatott ralin. A 64-esből három darab készült.

Az aukció, amelyen szerepelt, mostantól nem amiatt lesz emlékezetes, hogy milyen autót adtak el rajta, hanem vélhetően a legnagyobb baki miatt, amit egy ilyen árverésen el lehet követni.

A licitet vezető ember ugyanis félreértésből 30 millió dolláros árat kiabált be, ami meg is jelent a hatalmas kivetítőn. „Thirty million dollar”, ami el is kezdett gyorsan menni felfelé 40, 50, 60, 70 millióra – legalábbis szerinte. Az egész terem megőrült, mondván messze a legmagasabb árú autó lehet ez a Porsche.

Majd hirtelen jött a sokk pillanata, a bemondó kénytelen volt elismerni “mondván lehet, hogy félreérették”, de az első ajánlat 13 millió volt nem 30!Thirteen million dollar”, ennek nyomán viszont az összes árat átírták, és 17 millió lett hirtelen a 70-ből. Ez szintén káprázatos összeg, de természetesen teljesen letörte az egész terem hangulatát és káoszba fulladt az ajánlattételi műsor. Végül 17 millión ütötték le a kocsit, annyiért viszont nem adta el az eladó. Vélhetően nekifutnak majd az eladásnak máskor, máshol újra.