Címlap Gazdaság Utazás

1428 év működés után felvásárolták és így megszűnt a világ legrégebbi cége

Koreából indult, de Japánban buddhista templomok építésével erősödött meg a világ legrégibb vállalkozása. Karrierje egy felvásárlással végződött 2006-ban.

Amikor a Shigetsu Kongō és családja Sōtoku Taishi herceg meghívására Japánba költözött a mai Dél-Korea területéről, hogy elkezdjenek buddhista templomokat építeni, Európában még javában tombolt a sötét középkor. Az 578-ban alapított családi vállalatot azonban 2006-ban már nem tudták megmenteni, és felvásárolta a fiatal 102 éves Takamatsu konglomerátum.
A Kongō Gumi első megbízatása az oszakai Shitennoji buddhista templom felépítése volt, melyet a Négy Mennyei Királynak szenteltek. Ennek a templomnak a fenntartása és karbantartása hosszú ideig a Kongō család fő bevételi forrása volt, de az évszázadok során még jó pár templomot felépítettek.

Nem sokkal később, 607-ben a szomszédos Ikarugában, Nara prefektúrában vágtak bele a Hórjúdzsi templom felépítésébe, és a munka 670-ben ért véget. Itt is volt munka bőven, mivel a templom az átadása után nem sokkal egy villámcsapás miatt állítólag leégett, teljesen újra kellett építeni, majd a 12. és a 17. században is felújították.

Hórjúdzsi templom az egyik legrégebbi faépület a világon
Az egyik legrégebbi fatemplomot is a cég építette

A család korai munkái közül említésre méltó még az Oszakától délre található, a 810-es években felépített Kójaszan kolostor, ahol ma is hatallmas buddhista központ működik. A következő nagy munkájukra azonban pár évszázadot várni kellett, a hatvanezer négyzetméteres oszakai várkastélyban 1583-ban építkeztek. Ezt is jó párszor fel kellett újítani, ami biztos bevételt jelentett a  Kongō Guminak .

A családi vállalkozás túlélte az 1927-es pénzügyi válságot is, ám pár évtizeddel később, az 1980-as években felfújódni kezdett ingatlanpiaci lufi kipukkanásakor nem tudták visszafizetni a tetemes adósságaikat, a templomépítés iránt sem mutatkozott már túl nagy érdeklődés, így 2006-ban kénytelenek voltak eladni a céget, amely negyven generáción át volt családi tulajdonban.

A közel másfél évezredes fennmaradás titkát már a 18. században lejegyezték a család tagjai, hogy könnyen továbbadhassák a fő irányelveket:

  • Mindig józan ésszel hozzunk döntéseket.
  • Fókuszálni kell a fő bizniszre.
  • Legyen kiszámítható a munkakörnyezet.
  • Fontos a munka és a magánélet egyensúlya.
  • Érdemes meghallgatni és tisztelettel kezelni az ügyfeleket.
  • A legolcsóbb és legőszintébb ajánlatot kell megtenni.
  • Mértékkel igyunk.

A hazai építőipart ismerve minden tanács alkalmazható, különös tekintettel az utolsóra.