Aktuális Autó-motor Címlap

Autósként fokozott óvatossággal haladjon iskolák, óvodák környékén

A szeptemberi iskolakezdésen még éppen csak túlvagyunk, milliónyi diák indult vissza az iskolapadokba nem kis felfordulást okozva a közlekedésben.

A nyári szünetben lazábban élő diákoknak, de velük együtt az autósoknak is szüksége van a visszarázkódásra a biztonságos közlekedéshez. Érdemes néhány tanácsot megfogadni, mely kellemesebbé, de leginkább is biztonságosabbá teheti az iskolakezdést.

  • Akár milyen rövid is az út az iskolába, a gyerekek az autóban a helyükön, szükség esetén gyerekülésben, vagy magasítón ülve biztonsági övvel rögzítve utazzanak. Természetesen az ülések rögzítését is ellenőrizze.
  • A gyerek figyelmét érdemes az út során elterelni, kisebb feszültséggel fognak az iskolába érni, így csomagoljon játékokat, vagy olvasnivalót az útra.
  • Hagyjon elég időt. A nyári megszokottól korábban való kelés, maga a gondolat, hogy suliba kell menni gyakran okoz reggelente feszültséget, amit az autós út során próbál levezetni a vezető. Kelljenek időben, legyen idő mindenkinek elkészülni, és egy finom reggeli után üljenek csak az autóba. A kapkodva belőtt haj, a félig elfogyasztott reggeli, a rohanás balesetet is okozhat, de nagy valószínűséggel elrontja mindenki napját.
  • Számoljon vele, ez nem egy verseny. Ennek megfelelően az iskolák környékén a szokásosnál is fokozottabb odafigyeléssel, és legfőképp lassan közlekedjen, hogy vészhelyzet esetén azonnal korrigálni tudjon.
  • Kezdje korán az oktatást. Tanítsa gyermekét a biztonságos közlekedésre az út során is, hogy megtanulják miként kell viselkedni a lüktető közlekedésben. A gyerekek fogékonyak, hosszútávon az is kamatozik, ha vezetés közben is jó példát látnak. Parkoljon le kicsit távolabb az óvodától, iskolától, az utolsó métereket sétálva közösen tegyék meg, közben áttekintve a veszélyeket illetve a biztonságos közlekedés alapjait. Mutassa meg hogyan és hol kelljenek át az úton, a járda melyik részén sétáljanak, stb.

Az iskolakezdés után néhány hétig nagyobb forgalomra lehet számítani, ezért kalkuláljon hosszabb menetidővel. Az autó legyen felkészítve, ne a reggeli rohanásban kelljen még tankolni menni, de fontos, hogy az araszoló utazás megpróbáltatásait is bírja a jármű.