Aktuális Címlap Gazdaság

Budapest, az ötcsillagos hotelek városa

A következő három évben Budapesten két tucat, zömmel 4-5 csillagos szállodát adnak át vagy ilyenek vannak különféle előkészítési szakaszban csaknem 4500 szobával. Az ötcsillagos kínálat 1200 szobával, vagyis 40 százalékkal bővülhet.

Ha minden jól megy, Budapesten folytatódik az ötcsillagos luxus hotelek térhódítása. Főleg a szűken vett pesti belvárosban, de a nagykörúton kívül is. Csaknem másfél ezer új extra kivitelezésű szoba kerül így a piacra –  tudtuk meg több forrásból is, köztük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől, a BDO-tól és a Collierstől. A kormány nagy nemzetközi rendezvények, kongresszusok és konferenciák egész sorát kötötte le a következő évekre, az ezekre érkezők között mindig lesznek olyanok is, akik a szervezetük sztenderdjei vagy saját igényük alapján a legfelsőbb kategóriájú szállást választják. Ez tehát megnyugtató az üzemeltetőknek. 

Az egyediség, a különlegesség viszont manapság szinte a legfontosabb, amire törekszik egy beruházó és üzemeltető. Ezért is hallani, hogy (majdnem) mindenki butik vagy lifestyle hotelt akar építeni. Mások meghökkentő koncepciókkal és „arcokkal” akarnak hódítani. Ilyen például a pár hónapja átadott 82 szobás Mystery hotel a körúton kívüli Podmanitzky utcában. Ott az egyik szobában óriási Mona Lisa képben gyönyörködhet a vendég.

A hotelek belső infrastruktúrája, gépészete is sok tízmilliós nagyságrendű beruházás. A hatékony üzemeltetéshez szükséges berendezések gyorsan drágulnak, ezzel is kalkulálnia kell a beruházónak. A legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő „zöld hotelek” tömeges megjelenése ezért nem várható a közeljövőben Magyarországon. Nemzetközi szinten ugyanakkor már előrébb járnak, Norvégiában tavalyelőtt nyílt meg az első, BREEAM minősítésű szálloda.