Aktuális Címlap Egészségére!

Életeket ment egy applikáció

Már 30 ember életét mentette meg a Szív City applikáció, mely androidos és IOS felületre egyaránt letölthető. A program segítségével szerencsés esetben gyors segítséget lehet kapni önkéntesektől, amíg a mentőszolgálat kiérkezik.

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!

A közelmúltban például megállt a szíve egy férfinak az esztergomi autóbuszállomáson. Egy helyi polgárőr az Országos Mentőszolgálat Szív City applikációján keresztül kapott riasztást. Rögtön a megadott helyre ment. Miután látta, hogy a férfi nem lélegzik, és nincs pulzusa, azonnal megkezdte a szívmasszázst. A mentők percek alatt a helyszínre értek, és folytatták az újraélesztést. A férfit végül stabil állapotban vitték kórházba.

A Sz1v City közösségbe bárki regisztrálhat, akkor is, ha nincs kiképezve újraélesztésre, mert ilyen esetben a mentőszolgálat mentésirányítója fogja segíteni az önkéntes munkáját.