Aktuális Címlap Sport

Elsírta magát Rafael Nadal, miután negyedszer is megnyerte a US Opent

A spanyol fenomén immár 19. Grand Slam-trófeáját nyerte New Yorkban, amivel egy sikerre megközelítette az örökranglistán 20 GS-sikerrel vezető Roger Federert.

Sírni csak a győztesnek szabad – ez az örökéletű mondást Székely Éva adta a világnak, és ma hajnalban egy újabb, a sportágának valahavolt egyik legjobbja mutatta meg, hogy olimpiai bajnoknőnknek mennyire igaza volt. Az érzelmeire többé-kevésbé odafigyelő Rafael Nadal – miután hatalmas, majd ötórás drámai csatában 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet a US Open döntőjében – egyszerűen sírva fakadt, amikor a torna szervezői az eredményhirdetést megelőzően egy rövid videón bemutatták a spanyol mind a 19 Grand Slam-győzelmét.

Mert Nadal ezen a New York-i éjszakán megszerezte pályafutása 19. Grand Slam-serlegét, melyet ki mástól, mint attól a Rod Lavertől vett át, aki éppen 50 éve diadalmaskodott a US Openen. Legenda a legendától. A spanyol ezzel az első teniszező lett, aki 30 éves kor felett képes volt 5 GS-trófeát nyerni – nagy riválisai, Roger Federer és Novak Djokovics 4-4 alkalommal tudták ezt megtenni –, és ezért a győzelméért 3,85 millió dollárt kapott.

„A mérkőzés utáni videó, amivel felidézték valamennyi Grand Slam-győzelmemet az eredményhirdetés előtt, meg a közönség, amelyik fantasztikus ünneplésben részesített, okozta azt, hogy elérzékenyültem. Általában tudom kontrollálni az érzelmeimet, de ezúttal nem sikerült. Higgyék el, tudok attól jól aludni, ha nem én nyerem majd a pályafutásom végén a legtöbb GS-trófeát, és az sem motivál annyira, hogy a világranglista élén az év végén az én nevem álljon. Az elsőszámú célom, hogy minél tovább teniszezzek úgy, hogy versenyben legyek a legnagyobb trófeákért. Nem tervezek már három-négy évre előre, inkább arra készítem fel magam, hogy mindig elfogadjam, amit az élet hoz” – jelentette ki Nadal a meccs után.

Mondhat azonban bármit a spanyol, a nézők, a sportág rajongói számára innentől kezdve az a legnagyobb kérdés, vajon ő vagy Federer – esetleg Djokovics – nyeri-e a több GS-tornát. Meg az, hogy a tenisz három óriását minél tovább láthassák még a pályán.