Aktuális Címlap Gazdaság

Hogyan juthatunk a legkönnyebben a babaváró hitelhez

Az alábbi dokumentumokat mindenképpen vigye magával, ha meg szeretné kapni a családtámogatási rendszer legnépszerűbb hitelét.

Amennyiben gyermeket tervezünk, vagy már épp várjuk a baba érkezését, a magyar állam babaváró támogatás formájában nyújt segítséget. Ennek a megigényléséhez azonban feltételeket kell teljesítenünk: nagyon fontos, hogy támogatást a bankokon keresztül vehetjük igénybe.

Biztos, hogy az ügyintézés során el fogják kérni az érvényes személyazonosító okmányainkat. Ilyen a személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél és a kártya formátumú vezetői engedély. Amennyiben érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezünk, akkor a tartózkodási kártyánkat és a regisztrációs igazolásunkat is vigyük magunkkal.

Az igényléshez szükség lesz a TB által kiállított igazolásra, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási hivatalánál kérhetjük ki. A TB igazolást babaváró hitel esetében mindig az ügyfélnek kell megigényelnie, a bank nem jogosult ennek a beszerzésére. Számítsunk azonban rá, hogy több nap is eltelhet, míg a kezünkbe kapjuk a dokumentumot. Érdemes tehát ennek a kikérésével kezdenünk a sort.

Ne felejtsük otthon az adóazonosító jelet tartalmazó igazolványunkat, köznapibb nevén adókártyánkat. A babaváró kölcsön igénylési feltételei közé tartozik a munkaviszony is, aminek a legtöbb banki ügyféltájékoztató szerint minimum 3 hónapja folyamatosan fenn kell állnia. Ennek ellenőrzésére 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kérhet a bank. Ha külföldön dolgozunk, a dokumentumról sok esetben magyar fordítást is elvár a pénzintézet.

Legjobb, ha felkészülünk minden eshetőségre, és a jövedelmünket tartalmazó 3 legutóbbi bankszámlakivonatot is magunkkal visszük. Még jobb, ha ezt a banki ügyintézők által ellátott hiteles aláírásokkal és pecséttel ellátva szerezzük be. Sok bank ugyanis a netbankból letöltött, hitelesítés nélküli verziót nem fogja elfogadni. Amennyiben a terhesség 12. hetén már túl vagyunk, be kell nyújtanunk a várandósgondozási kiskönyvet vagy ismertebb nevén a „terhes kiskönyvet”.