Aktuális Címlap Gazdaság

Nyugdíjba ment Kína leggazdagabb embere

Jack Ma úgy érezte, elég volt neki az Alibaba vezetéséből, az oktatással akar foglalkozni.

A legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalat, az Alibaba milliárdos vezetője, az 55 éves Jack Ma távozik cége éléről. Az alapító különc természetéről már a becenevei is, mint az Őrült Jack, a Jangce Krokodilja, Manó is sokat elárulnak. A 155 centi magas üzletember olyan élénk és vidám, mintha megmaradt volna gyereknek. Bennfentesek szerint akkor mutatja meg leginkább a valódi énjét, amikor minden évben a szülővárosában, a hangcsui stadionban rendezett céges óriásbulin rockerként parádézik a beosztottjai előtt vagy Michael Jacksonként táncol a Black or White című slágerre.

Kína leggazdagabb emberének számító Ma vagyonát a Forbes magazin 38,4 milliárd dollárra (11 518 milliárd forintra) becsüli, ám lassan jutott el idáig. Húsz évvel ezelőttig nem tűnt úgy, hogy ő lesz a legsikeresebb kínai mintaképe. Különcsége már korán kitűnt: tinédzserként évekig képes volt órákat biciklizni azért, hogy ingyen idegenvezetést tarthasson az egyik nemzetközi szállodában, mindezt azért, hogy megtanuljon angolul. Szívósságáról sokat elárul, hogy csak negyedszerre ugyan, de felvették a tanárképzőbe és angolt tanított.

Noha már tavaly beharangozta, hogy idén kiszáll cége közvetlen vezetéséből és az oktatás fejlesztésének szenteli minden idejét, elindultak a pletykák, miért döntött így. Ma állítólag attól fél, hogy hiába a kommunista párt tagja, az óriáscég sem tud kibújni az országban tapasztalható totális digitális cenzúra szorítása alól. Utódja Daniel Csang (47) lesz.