Aktuális Autó-motor Címlap Gazdaság

Ilyen sem volt még: a BMW hívja vissza javításra a Toyotákat

Valószínűleg a világtörténelemben nem volt még ilyen: az új Toyota Suprák biztonsági öve körül felmerült problémák miatt a BMW jelentett be visszahívási akciót.

Nem rejtély, hogy a BMW nagymértékben felelős a Supra alapjaiért, amely magában foglalja Magna Steyrnél a Supra gyártásának felügyeletét az ausztriai Grazban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a BMW felelős a gyártási hibák kezeléséért, beleértve az összes visszahívást világszerte. Technikai szempontból néhány olyan hajtómű-alkatrész lenne, amely a Toyota hatáskörébe tartozna, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a Supra-val kapcsolatos legtöbb kérdést a BMW-nek kell kezelnie. Furcsa világ ez.

A jelentés szerint mindössze hét Suprat érint, és csak három van ezek közül már a tulajdonosuk kezében. Sajnos azonban a probléma természete miatt ezek a tulajdonosok nem tudják eljuttatni autóikat a BMW márkakereskedésbe, hogy megoldják a problémát – sem a Toyota márkakereskedésbe. Valójában egy teljesen új autót kell kapniuk, mert a biztonsági öv rögzítésénél felfedezett hibát nem lehet egyszerűen csak kijavítani, visszaheggeszteni. Még ha ez is megtörténne, a javítás óriási felelősséget jelentene mindkét társasággal szemben, ezért ezeknek a tulajdonosoknak vadonatúj autókat kell beszerezniük.