Aktuális Címlap Gazdaság

Hazai ügyfeleket is érinthet a gigászi adatlopási eset

A magyar piacon is jelen lévő orosz Sperbanknál fedeztek fel gigászi méretű, mintegy 60 millió ügyfelet érintő adatlopási eseményt.

A személyes adatok tömeges ellopását a DeviceLock nevű kíberbiztonsági cég vette észre, s az ellenőrzés során az is kiderült, az információk pontosak és naprakészek voltak – írja a lap. Ez az eddigi legnagyobb, és legtöbb információt tartalmazó bankiadat-szivárogtatás Oroszországban. “- Ez már világszinten is komoly incidensnek tekinthető” – idézte a The Moscow Times a DeviceLock alapítóját, Asot Oganeszjant. Az esetet követően az orosz hatóságok blokkolták azt az internetes oldalt, ahol megjelentek az ügyfelek személyes adatai. Az adatlopást szakértők augusztusra saccolják. 

Az incidens tényét a Sberbank is megerősítette, de ők azt mondják legfeljebb néhány száz ügyfél adatai kerültek ki a pénzintézettől. A bank szerint az ügyfelek pénze nincs veszélyben, mivel a három számjegyű titkos azonosító nem szerepel a kiszivárgott adatbázisban. Az első értesülések szerint egy banki alkalmazott állhat az adatlopás mögött.