Aktuális Címlap Egészségére!

A szívroham előjeleire érdemes odafigyelni

A szívroham a jelenleg az egyik leggyakoribb halálozási oknak számít, ráadásul az egészségtelen életmód és a stressz még rátesz egy lapáttal a bajra. A tested azonban már jóval a szívroham előtt figyelmeztet, hogy nincs minden rendben – ezekre az apró jelekre érdemes odafigyelni!

Az artéria szűkület miatt nem csak a szíved jár rosszul: a tüdődbe sem jut el annyi oxigén, ami szükséges lenne a tökéletes működéséhez. Ezért ha valami nem stimmel a szíveddel, arról a gyakran (esetleg folyamatosan) jelentkező légszomj is árulkodhat. Ha ezt tapasztalod magadon, akkor mindenképp keresd fel az orvosodat, mert valami biztosan nem működik megfelelően, ha nem kapsz rendesen levegőt.

A légszomj érzése gyakran együttjár a gyengeséggel. Ez nem ugyanaz, mint a fáradékonyság – a gyengeséget érzed a testrészeidben, teljesen erőtlen leszel, és úgy érzed magad, mintha minden nap lefutnál egy maratont. Ez azért jelentkezik, mert avégtagjaidbaaz erek beszűkülése miatt nem jut elég vér, így zsibbadni, erőtlenedni kezdenek. Ha érzed, hogy nehezedre esik a mozgás mindenféle különösebb ok nélkül, akkor mindenképp nézesd meg magad.

Nem kell ideggyógyásznak lenni ahhoz, hogy tudjuk: a szédülés nem játék. Ha gyakran érzed úgy, hogy forog veled a világ, akkor bizony valami nincs rendben. Az ok egyébként itt is ugyanaz, mégpedig a nem megfelelő keringés. Emellett, ha hideg verejtékkel ébredsz reggelente, az is intő jel lehet!

A szívroham és stroke okozta halálozások számai az Eu-ban

Amikor az artériáid összeszűkülnek, a szívednek (és az egész szervezetednek) jóval többet kell dolgoznia ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű vér eljusson a létfontosságú szerveidhez. Ez azt is jelenti, hogy sokkal több energiát emészt fel az egészséges működés, ami fáradtsággal, levertséggel, folyamatos álmossággal járhat.

A legtöbben a szívroham előjeleként a mellkasi szorítást ismerik. Ez elég ijesztő lehet, de legalább biztosan nem bagatellizálod el – gyakorlatilag bármi furcsa érzés a mellkasodban, legyen az apró kényelmetlenség vagy nyomás, problémát jelent. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal menj el orvoshoz, mert a szívrohamon kívül még ezer másik, nem kevésbé súlyos oka lehet annak, ha szorít a mellkasod. Nem szabad félvállról venni a tüneteket, hiszen ha időben kezelik őket, rengeteget javulhat az állapotod!