Aktuális Címlap Közélet Utazás

Közlekedési múzeum lesz a Kelenföldi vasútállomás régi épületéből

A XI. kerületi önkormányzat kereste meg a Miniszterelnökséget azzal, hogyan lehetne jól hasznosítani az épületet.

Közlekedési múzeum lesz a Kelenföldi vasútállomás régi, mintegy 130 éves épületéből. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta: Újbuda Budapest legnagyobb lélekszámú kerülete, amely Hoffmann Tamás vezetése alatt sokat fejlődött. Vannak még viszont épületek, amelyek további fejlesztésre várnak, ezek közé tartozik a vasútállomás épülete is – tette hozzá. Közölte: a XI. kerületi önkormányzat kereste meg a Miniszterelnökséget azzal, hogyan lehetne jól hasznosítani az épületet.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Budapesten jelenleg nincs közlekedési múzeum; bár a nagy közlekedési múzeum tervei már elkészültek, de megvalósítása még jó néhány évig eltarthat. Ugyanakkor egy ilyen intézmény a legnépszerűbb múzeumok közé tartozik, korhatár nélkül bárkinek érdekes kikapcsolódást jelent.

A tervek szerint a Kelenföldi vasútállomás épületében létrehozandó múzeumban a magyar vasút történetét is megtekinthetik az érdeklődők. A mintegy 130 éves épület a legméltóbb otthona lesz a jövőben egy kis közlekedési múzeumnak – fűzte hozzá a miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a beruházás kiviteli terveinek mintegy 100 millió forintos költségét a XI. kerületi önkormányzat és a Miniszterelnökség közösen állja, előbbi 20 millió forintot tesz a projektbe.