Aktuális Címlap Gazdaság

Gyorsan lecsapnál egy jó áron kínált ingatlanra?

Az ingatlanpiacon nagy a verseny a reálisan árazott, esetleg áron alul kínált lakásokért, házakért. Ilyenkor általában az a befutó, aki gyorsabb.

Ha ingatlant szeretnél vásárolni, akkor komoly versenyre számíthatsz a reálisan árazott, esetleg “áron alul” kínált ingatlanok piacán. Az utóbbiak esetében az eladó számára fontos a tranzakció gyors lebonyolítása, hogy mihamarabb a pénzéhez jusson. A sietség oka lehet egy csúszásban lévő hitel, amikor a tulajdonos szeretné megelőzni, hogy a bank felmondja a hitelszerződést, de az is előfordul, hogy valaki külföldre költözik, és még az utazás előtt pénzzé akarja tenni itthoni ingatlanját és letudni a papírmunkát. De mit tehetsz azért, hogy felvedd a versenyt a többi vásárlóval szemben?

Nyerő a készpénzes vevő

Ebben az esetben természetesen előnyben vannak a készpénzes vevők, hiszen ők akár azonnal ki tudják fizetni a vételárat, míg egy lakáshitel folyósítására akár 4-6 hetet is várni kell. És ez is csak akkor igaz, ha minden dokumentum időben rendelkezésre áll, és az ügyletben nincsenek olyan “csontvázak”, amelyek meghosszabbítják a hitelprocedúrát.

Megéri az előzetes hitelbírálat

Ha mindenképp lakáshitelre van szükséged a finanszírozáshoz, akkor időt nyerhetsz az előzetes hitelbírálattal, ami annyit tesz, hogy már a lakás megtalálását megelőzően megkeresed a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot, a kiválasztott bank pedig az igazolt jövedelmed alapján megállapítja, hogy hitelképes vagy-e, és ha igen, akkor mekkora hitelösszegre vagy maximálisan jó.  Fontos, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül meg is kapod, hiszen egy lakáshitelnél nagyon fontos a fedezetként felajánlott ingatlan minősége, értéke és tiszta tulajdonjogi helyzete.

A hitelminősítéshez igazolnod kell a jövedelmed: munkavállalói jövedelem esetén munkáltatói igazolás, vállalkozói jövedelemnél NAV jövedelemigazolás szükséges, míg ha a hiteligénylő nyugdíjas, akkor a NYUFIG igazoláson kívül az utolsó két havi nyugdíjszelvényt kell még prezentálnia. Fontos, hogy az igazolt jövedelem elérje az aktuális minimálbér összegét (bruttó 149.000 Ft, nettó 99.085 Ft), de a bankok közül sok nettó 120.000 Ft-nál húzza meg inkább a hitelezhetőség alsó határát.

Minden banknak egyedi követelményei vannak az elfogadható jövedelmet illetően, pár általánosságot azonban ki lehet emelni:
– Legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges;
– nem állhat az igénylő próbaidő vagy felmondás alatt;
– vállalkozói jövedelemnél kell legalább egy lezárt pénzügyi év (január-december).

Számolj a személyi kölcsönnel is!

Bár a személyi kölcsön nem kifejezetten ingatlanvásárlásra való, mégis sokan használják ilyen célra. Hogy miért? Egyrészt a kamatok már egy ideje alacsony szinten vannak, 7% körül már találni ajánlatokat. A hitelösszeg itt maximum 10 millió Ft lehet, a futamidőt pedig legfeljebb 10 évig lehet elnyújtani, ám cserébe nincs szükség hitelfedezetre, valamint, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor pár nap alatt számlára érkezhet a pénz.

A babaváró hitelt akkor is érdemes lehet felvenni, ha látszólag semmi szükségünk rá

Gyors megoldás lehet a Babaváró hitel

A Babaváró hitel (vagy Babaváró támogatás) nem mindenki számára elérhető kedvező hitelkonstrukció, ahol az állam kamatmentességgel, valamint hitelelengedéssel “jutalmazza” azt, ha egy, kettő vagy három gyermek születik az igénylést követően. Ha jogosultak vagytok erre az államilag támogatott hitelre, és gyermeket terveztek, akkor a lakásvásárlásban segíthet, ugyanis itt a bankoknak legfeljebb 10 napjuk van elbírálni a benyújtott kérelmet, így is hamarabb történik a folyósítás, mint egy jelzáloghitel esetében. Persze a Babaváró mellé – ha nagyobb összegre van szükséged – felvehetsz lakáshitelt is – ráadásul a Babaváró 75%-a önerőként használható fel -, ám ebben az esetben hosszabb átfutási időre számíthatsz.