Aktuális Címlap Egészségére!

Áttörés a méhnyakrák gyógyításában

Fontos eredményeket értek el ausztrál tudósok annak érdekében, hogy a jövőben gyógyítható legyen a méhnyakrák, amely világszerte rengeteg nő életét veszélyezteti.

A Queenslandi Griffith Egyetem kutatói az úgynevezett génszerkesztést alkalmazták, meglehetősen sikeresen – az erről szóló eredményeiket a Molecular Therapy nevű orvosi lapban hozták nyilvánosságra.

A CRISPR-Cas9 néven futó technológia során nanorészecskék formájában olyan anyagot fecskendeznek be a beteg véráramába, amely képes megváltoztatni a sejtek DNS-szekvenciáját, és kiküszöbölni a rákos elváltozásokat.

A tudósok az 5 éves kutatómunkájuk során felfedezték, hogy a nanorészecskékkel meg lehet támadni azt az E7-es gént, amelyet olyan rákos betegek szervezetében lehet megtalálni, akik a humán papillomavírus (HPV) által betegedtek meg. A méhnyakrák kialakulásáért is többnyire a HPV vírus a felelős, amely nemi érintkezés során kerül a beteg szervezetébe.

A kutatók ezt az E7-es gént “szerkesztik” meg úgy, az ne terjedjen tovább. A rák egyik alapeleme ugyanis ez, és ha nem tudja tovább termelni, akkor a betegség is megszűnik a szervezetben.

A módszert daganatos egereken tesztelték, a kísérlet pedig 100 százalékos sikert hozott mindegyikük esetében: az állatokból “kihalt” a daganat a génszerkesztés után.

Nigel McMillan, a projekt vezetője ez rendkívül nagy eredmény, mivel semmilyen negatív következményt (pl. gyulladást, fertőzést, stb.) nem tapasztaltak az eljárás során. Szerinte ezzel a technológiával sikeresen kezelhetik a rákos betegeket, mivel már tudják, melyik gént kell kiirtani a szervezetből ahhoz, hogy a rákot gyógyítani lehessen.

“Még mindig sok munka áll előttünk, mielőtt eljutunk arra a szintre, hogy kórházakban is lehessen alkalmazni. De úgy gondolom, ez is bizonyítja, hogy a génszerkesztés hasznos lehet nemcsak a genetikai rendellenességek, hanem a rák kezelésében is. Nagyon izgatottak vagyunk, szerintem ez nagy szenzáció”

– mondta a professzor.

A Griffith Egyetem tudósai tovább dolgoznak azon, hogy a génterápiát embereken is kipróbálhassák a következő öt éven belül.