Aktuális Autó-motor Címlap Színes

Módosul a KRESZ az elektromos rollerek, segwayek terjedése miatt

Az elektromos rollerek és különböző egyéb közlekedési eszközök megjelenése megváltoztatta a városi közlekedés arculatát, egyben rengeteg vitát, és sajnos balesetet hozott, így épp ideje, hogy szabályozzák a használatuk feltételeit.

A gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak.

A rollerek és a segwaynek nevezett önegyensúlyozó, két kerekű, elektromos meghajtású eszközök is egyre népszerűbbek, azonban hazánkban egyelőre nem járműveknek, hanem gyalogosnak minősülnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni használatuk esetén is. A KRESZ-ben egyelőre nem találunk külön rájuk szabott előírást.

A politikus szerint időszerű lenne a változás – a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják.

A turisták is szívesen használják a rollereket városnézéshez

“Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése. Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton” – mondta Révész Máriusz.

A kormánybiztos szerint az e-rollerek csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de ha ezek nem elég szélesek, használatuk ott is balesetveszélyesnek minősülne.

Felmerült továbbá, hogy a KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha valaki fül- vagy fejhallgatóval zenét hallgatva közlekedik valamelyik kerékpárúton, Révész Máriusz ezen is változtatna.

A kormánybiztos úgy gondolja, hogy az új KRESZ-csomag elfogadása akár hónapokat is igénybe vehet.

Az elektromos rollerek számának gyarapodása súlyos közlekedési problémává fajult több nagyvárosban is, azonban ésszerű keretek között az autózás káros hatásait is enyhíthetné.