Aktuális Egyéb kategória

3000 töklámpás a várost is híressé teszi

A nyugat-virginiai Kenova városában van egy ház, amely az elmúlt években igazi turistalátványossággá vált az emberek között. Ric Griffith már-már mániákusan gyűjti és faragja ki a töklámpásokat, kertjében és házának tetején több mint 3000 töklámpás ég egyszerre. 

A ház tulajdonosa (nem mellesleg a kisváros polgármestere is) szerint az ötlet néhány évvel ezelőtt teljesen légből kapott volt, senki nem hitte volna, hogy ennyi töknek ekkora sikere lesz. Jelenleg megközelítőleg háromezer lámpás található meg a ház környékén, szinte annyi, ahány lakosa van a városnak. 

Persze a tököket ma már nem csak Griffith és a gyerekei faragják. Októberben a ház körül átlagosan 20 önkéntes gyűlik össze és kezdenek el különböző mintákat kidolgozni hét napon keresztül 16-18 órán keresztül azért, hogy Halloween napjára meglegyen a háromezer tök. A mintákat 95%-ban maga a polgármester tervezi meg, és míg az önkéntesek faragnak, addig Griffith felesége arról gondoskodik, hogy senki ne éhezzen vagy szomjazzon a kimerítő munkában.  

A faragott tökök tematikusan vannak elrendezve a ház körül. Létezik egy olyan szekció, ahol minden évben az amerikai elnökök kifaragott arcképeit lehet megcsodálni, és olyan is van, ahol csak macskák vannak kifaragva.  Évente csaknem 30.000 ember látogat el a különleges házhoz a világ minden tájáról. Griffith szerint a tömeg már néha akkora, hogy a kertváros utcáiban már nem is lehet parkolni.