Autó-motor Címlap Gazdaság

Biztosítóváltás: nagyon jól is járhatunk vele

Akik rendszeresen utánakeresnek annak, hogy milyen sok pénzt fizetnek ki járműveik vagy otthonuk biztosítására, megdöbbenten tapasztalhatják, hogy vannak a piacon sokkal olcsóbb ajánlatok is.

2010 előtt mindig a november volt az a lázas hónap az autósok körében, amikor beindult a nagy biztosítás-átkötögetés, hiszen január elsejével lehetett csak kötelező biztosítás és/vagy casco „szolgáltatót” váltani. Ma már a jármű adásvételének napjához igazodik a „biztosítási év”: a 2010. január elsejét követően vásárolt autók, motorok és más, biztosítandó járművek esetén ez a bizonyos fordulónap mindig az a nap, amikor a biztosítást megkötöttünk. Ha úgy döntünk, hogy váltani szeretnénk, a biztosítóváltásnak az az elengedhetetlen feltétele, hogy a felmondás ezen – változó idejű – évfordulós időpont előtt legalább 30 nappal érkezzen be az előző biztosítóhoz. 

Bár a kötelező biztosításokat szigorúan szabályozzák, az egyes konstrukciók ára változhat: sok tízezer forint maradhat a zsebünkben, ha fordulónapkor megversenyeztetjük a biztosítónk mostani számait pár kattintással, egy online kalkulátor segítségével.

Természetesen azok számára, akik már közel egy évtizede ugyanazt az autót vezetik, és azóta sem váltottak biztosítást, feltehetően ugyanígy november végéig kell nyilatkozniuk meglévő biztosítójuknál, hogy elfogadják-e az újévre szóló, nem ritkán magasabb árajánlatot, vagy körbenéznek a biztosítók közt, és pár kattintással megspórolnak annyi pénzt, amennyit egy átlagember több órás munkával tehet csak zsebre. 

Az adatok megadása után ugyanis az online biztosítás kalkulátorok minden egyes tényezőt figyelembe véve számolják ki nekünk azt, hogy melyik biztosítónál juthatunk a jelenleginél kedvezőbb ajánlathoz. Sokan azért nem élnek a lehetőséggel, mert azt gondolják, kis összegről van szó. Ez néha valóban igaz, de az esetek többségében, éves szinten tízezreket lehet megspórolni, így kár kihagyni ezt a kis vizsgálódást.

Első lépésként érdemes elővenni a gépjárművel kapcsolatos papírokat és utánakeresni, hogy mikor is van a kötési fordulónapunk. Ha ez megvan, annak is könnyen utána tudunk nézni, mennyit fizetünk éppen az autó(k) biztosítására, vagy más járművekre, lakásra, akár nyaralóra. Ha ezeket összeadjuk, éves szinten egy átlagos családnál is szép summa kerekedik ki, biztosítóváltással azonban akár jelentősen is csökkenhetnek az éves kiadásaink.

Bár felesleges nyűgnek tűnhet, érdemes rendszeresen utánanézni a meglévő biztosításaink aktuális árainak, hiszen a legrosszabb, ami történhet, az, hogy kiderül, hogy valóban előnyös ajánlathoz jutottunk, így nyugodt lélekkel dőlhetünk hátra: mi mindent megtettünk a takarékosságért.