Címlap Egészségére! Életmód Utazás

Tiszta szoba, rendes ház

A sárvári Spirit Hotel szobái már évek óta kínálják vendégeiknek a TisztaSzoba Program előnyeit

A mai világban egyre fontosabb, hogy az egészségünk megóvása érdekében por és allergén szegény belső tereket hozzunk létre minél több helyen. Legyen szó az otthonunkról, gyermekeink óvodáiról vagy iskoláiról, de akár a pihenésünket biztosító szállodákról.

Mindenkivel előfordult már, hogy otthon vagy egy idegen helyen előjött az allergiája – elkezdett folyni, vagy pont bedugult az orra, tüsszögött, esetleg viszketett a bőre – és egyszerűen nem tudta, miként lehetne ezen változtatni. Sőt, néha azt is érezhette, hogy használt, áporodott volt az adott helyiség levegője, ahova belépett. Ilyen helyzetekben nem biztos, hogy az orvoshoz való elmenetel, vagy az ablak kinyitása az egyetlen megoldás.

Noha sokan nem tudják, de már 2009 óta létezik Magyarországon az úgynevezett TisztaSzoba Program, amely éppen abban nyújt segítséget, hogy az egyre több allergiás és asztmás ember számára megkönnyíteni a mindennapi életet. Az ötletgazdák célja, hogy beltereink minimális allergén anyagokat és port tartalmazzanak, egyszerűen a helyiségek legyenek tiszták és egészségesek. „A program kidolgozásában orvosok, tüdőgyógyászok és biológusok is részt vettek, a végleges, mindenki által elfogadott verziója ma már komplex megoldást nyújt a beltér tisztaságával kapcsolatban. Legyen szó lakásról, tanintézetről, munkahelyről vagy akár egy szállodáról” – árulta el Csipke András, a program vezetője.

A sárvári Spirit (képünkön), a balatonfüredi Anna Grand és a hajdúszoboszlói Atlantis hotelek esetében már a szolgáltatások között megtalálhatóak a program által megtisztított szobák, amelyekben 70-90 százalékkal kisebb a por és az allergén anyagok aránya. Ugyanezeket az eredményeket természetesen az otthonában is elérheti mindenki, sőt, amint azt a XII. kerületben található több bölcsőde és óvoda mérései is igazolták, a gyermekek egészsége érdekében kifejezetten ajánlott a programban való részvétel.

Kivonja a veszélyes anyagok nagy részét a levegőből, ráadásul illatosítja is a szobát

A por és allergén anyagoktól megtisztított levegőt a német Delphin technológia segítségével tudják elérni a fenti helyeken, ahol a levegő mosása alkalmával a tiszta víz segítségével kivonják a levegőből az egészségünkre veszélyes anyagok jelentős részét, egyben a levegő illatosítására is alkalmas.