Címlap Egészségére! Életmód

Miként vészeld át a téli hónapokat

A hideg idő beálltával, az ízületek elkezdenek fáradni, fájdalmassá válni. Mindez a szervezetből távozó ásványanyagoknak, illetve az időjárás változásának köszönhető.

Egy biztos, a szervezetünk a nagy hőingadozást bírja a legkevésbé, így senki sem csodálkozhat azon, ha úgy érezzük, teljesen lemerülünk egy-egy nap vagy hét végére. Ráadásul mindezt a frontok is befolyásolhatják, ugyanis ha a levegőben nyomásváltozás van, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanígy nyomásváltozás lesz az ízületeken belül. Ezt pedig sokszor fájdalomként éljük meg.

„Mit is lehetne a fáradtság, és fájdalmak ellen tenni? Elsősorban meg kellene előznünk ezen problémákat. Tudatosan töltsük fel szervezetünket megfelelő vitaminokkal, ásványanyagokkal. Noha sokaknak meglepő lehet, de ezekben a hónapokban bizony az a legjobb, ha naponta legalább négy liter folyadékot, leginkább ásványvizet elfogyasztunk. Persze mindehhez az is hozzátartozik, hogy ne hanyagolja el senki a mozgást. Napi séták rendszeresítésével például karbantarthatjuk szervezetünket. Akik eljárnak edzeni, a fáradtság beálltával váltsanak mozgásformát, de ne hagyják abba” – jelentette ki Orosz Csilla.

A 27 éve gyógytornászként dolgozó szakember szerint csak így tudunk felkészülni a téli időszakra, illetve a szintén nagy igénybevételt jelentő karácsonyi bevásárlásokra, főzésekre, egyszóval az ünnepekre. A megelőzés nagyon fontos a szervezet számára, mert így a különböző gerinc, és ízületi betegségek is megelőzhetőek. Főleg, ha tudatosan foglalkozunk magunkkal

„Ha tudatosan vigyázunk egészségünkre, nem jelent problémát annak megtartása sem. A nagy stresszes időszakokban heti rendszerességgel javallott a szauna használata. Én inkább az infraszaunát javaslom mindenkinek, azt is csak maximum 55 C fokra felmelegítve. Nem sokan tudják, de az infraszaunázás közben a szervezet 80 százalék zsírt, és közel 20 százalék vizet veszít, és az utóbbi pótlása szaunázás közben is nagyon fontos” – tette hozzá a szakember.