Aktuális Színes

Honfoglaló vezérek portréi láthatók a Nemzeti Múzeumban

Fotó: MTI

Honfoglaló vezérek 1700 körül készített portrésorozatából nyílt kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat csak 12 napig látható.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója elmondta: a nyolc egészalakos portréból álló különleges sorozat a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának jóvoltából került letétbe a múzeumhoz. Serfőző Szabolcs művészettörténész, a tárlat kurátora kiemelte: a portrésorozat egy ősgaléria töredéke, amely feltehetően a Berényi család megrendelésére készült az 1700 körüli években. A nyolc festmény közül hét a magyar őstörténet hun és magyar mondai alakjait – Árpád, Gyula, Kadocsa, Kund (nyitóképünkön), Lehel és Örs vezéreket, valamint Attila királyt –, a nyolcadik Mátyás királyt ábrázolja.

Az ősgalériák a 17. századi magyarországi főúri rezidenciák jellegzetes elemei voltak. Az életnagyságú képmásokból álló portrésorozatok az adott család élő tagjait és felmenőit ábrázolták, de rendszerint a középkori magyar királyok és honfoglaló vezérek alakjait is magukba foglalták – fűzte hozzá Serfőző Szabolcs, aki szerint a festmények a Nádasdy Ferenc által 1663-ban Nürnbergben kiadott Mausoleum Regni Hungariae című kötet rézmetszetű illusztrációit követik, hasonlóan a Nemzeti Múzeumban őrzött Batthyány-ősgaléria vezérképeihez.

A festmények alján olvasható latin feliratok az ábrázolt személyt és annak dicső tetteit örökítik meg, egyben úgynevezett kronosztichonok, vagyis a pirossal kiemelt betűknek számértéke van, amelyeket összeadva mindegyik felirat az 1700. évet adja ki. Egyelőre talány, mi történt a Berényi család életében 1700-ban, ami annyira fontos volt, hogy a dátumot a képeken is megörökítették. Feltehetően báró Berényi György (1657–1722) megrendelésére készültek, akinek a pályája gyorsan ívelt felfelé az 1700 körüli években, szoros kapcsolatba került Esterházy Pál nádorral, a Királyi Ítélőtábla bírája lett, 1720-ban pedig grófi rangot szerzett.

A képciklust egy londoni székhelyű kereskedőcégen keresztül vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi ismeretek szerint a portrésorozat a 19. században hozományként került a Liechtenstein hercegi család egy sarjához, aki a Berényi család egyik leszármazottját vette feleségül – mondta el Serfőző Szabolcs.

A (H)ősök csarnoka című kiállítás május 12-ig látható a Nemzeti Múzeumban.