Címlap Sport

Egy magyar lány a női foci Peléje

Marozsán Dzsenifer olimpiai bajnok labdarúgó szombaton este az Üllői úton a Lyon-Barcelona BL-döntő egyik főszereplője lehet. A német labdarúgó-válogatott és a Lyon világsztárja olyan képességű futballista, akikből nem sokat találunk a világon.

A korábbi négyszeres válogatott labdarúgó, Marozsán Jánosnak 1992. április 18-án – még Magyarországon – született meg lánya, Dzsenifer. Édesapja soha nem látta őt babával játszani, a labda volt a mindene.

“Valószínűleg a bátyját, Dávidot akarta utánozni, aki szintén örökbarátságot kötött a labdával. Az is érdekes volt, hogy egészen pici kora óta a labdával aludt – mások mackóval, vagy más plüssfigurával teszik ezt meg” – mesélte az origo.hu portálnak Marozsán János.

A Marozsán család életét alapvetően változtatta meg a saarbrückeni szerződés. Amikor a német csapat Marozsánnak átadta az akkor még divatos autogramkártyákat, a kis Dzsenifer azonnal elvett egyet és ráírta a saját nevét – kijelentette, hogy futballista akar lenni. A szülők nem ellenkeztek. Tudták, hogy a női labdarúgás Magyarországon még gyerekcipőben sem jár, ellentétben Németországgal.Lányukat azonnal elvitték a DJK Burbach csapatához, ahol – minő meglepetés – Dzsenifer a fiúkkal kezdett játszani. Ott is focizott – egészen 13 éves koráig.Amikor pedig – látva a lány képességeit – meghívták őt egy tartományi gyerekválogatott összetartására, az egyik német edző, Wolfgang Seel azt mondta Marozsán Jánosnak: „Nagy balszerencse, hogy a lánya nem fiúnak született, mert milliárdos futballsztár válhatna belőle.”

Marozsán Dzsenifer 15 évesen már a Saarbrücken felnőtt Bundesliga csapatában játszott és ő lett minden idők legfiatalabb női gólszerzője a német élvonalban, mert 2007. augusztus 26-án belőtte első gólját a TSV Crailsheim ellen.A FIFA külön engedélye kellett ahhoz, hogy Marozsán egyáltalán profi szerződést kaphasson, mert még nem volt 16 éves.A FIFA nagyurai rábólintottak a dologra. A csodagyereknek elkönyvelt lányt a német felnőtt válogatottba is hívták, de édesapja ekkor még nemet mondott erre az invitálásra. „Ragaszkodom ahhoz, hogy tanuljon, el kell végeznie a sportgimnáziumot. Dzsenifer még kislány, a családjára van szüksége” – mondta az édesapja, aki ugyanakkor roppant büszke volt arra, hogy lánya milyen tehetséges. Azt pedig mindenki tudta, hogy szédületes sportkarrier vár rá.

Marozsán Dzsenifer magyar-német kettős állampolgár. A család szíve nagyon fájt, amikor lányukat a német válogatottban látták, de tudták, hogy az ő képességeinek ez a csapat és nem a gyengécske magyar együttes felel meg a leginkább.Marozsán János a lányára bízta, melyik válogatottat választja, Dzsenifer a németek mellett tette le voksát.2008-ban, amikor a játékos az új-zélandi ifjúsági világbajnokságon szerepelt, már a FIFA is foglalkozott a nem mindennapi tehetséggel. Ezen az ifjúsági világbajnokságon a németek az elődöntőben 2-1-es vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól. A bronzérmet így is sikerült megnyerniük, mert Angliát 3-0-ra legyőzték. Marozsán Dzsenifer hat góllal úgy lett a torna gólkirálya, hogy az utolsó két meccsen nem lőtt gólt. A gólkirálynak járó Aranycipőt a németek világbajnoka, Franz Beckenbauer adta át neki. A világbajnokságról író német sajtó szalagcímei közül kiemelkedik ez: „Felejtsétek el Maradonát, jön Marozsán Dzsenifer!”

A 2012-es U20-as (még mindig U20-as) válogatottal ezüstérmes, a világbajnokság aranylabdásának megválasztott Marozsán Dzsenifer (a döntőben megint az amerikaiak nyertek) azt mondta: “A góllövő cipőmön ott van a magyar zászló. Én kértem a gyártótól, fontos számomra ez. Tudtam, hogy nekem a német válogatottban adatik meg a siker, hiszen a FIFA világranglistáján a második helyen áll ez a csapat, a magyar pedig a 39. helyet foglalja el. Szerencsére ezt mindenki megértette, nem bántanak, nem tartanak árulónak, ezt most is nagyon köszönöm.”

Példaképe a portugál Cristiano Ronaldo, kedvenc idézete: „Légy önmagad, az élet túl rövid ahhoz, hogy valaki más légy”. Húszévesen már a női foci Peléjének nevezték, az amerikai Mia Hamm örököseként, szóval, elég sok mindent a nyakába aggattak. 2011-ben már szerepelhetett volna a németországi felnőtt világbajnokságon, de a felkészülés során súlyos sérülést szenvedett. 2013-ban a svédországi felnőtt Európa-bajnokságon a német válogatott Norvégia 1-0-s legyőzésével megnyerte a tornát, Marozsán tehát Európa-bajnok lett.

2014-ben már ő lett az év játékosa Németországban, majd 2015-ben a női Bajnokok Ligája döntőjében a Frankfurt 2-1-re nyert a Paris St. Germain ellen, ezzel Marozsán ezt a trófeát is a magasba emelhette. A 2016-os riói olimpiát a németek nyerték meg, úgy, hogy Marozsán az egész olimpia alatt egyetlen gólt szerzett, de azt a döntőben a svédek ellen.Ezzel a még mindig csak 24 éves lány olimpiai bajnok lett. A fináléban nyújtott extraklasszis teljesítményét, a tanárian becsavart gólját soha nem feledik el azok, akik mindezt látták.

2017-ben már a Lyonnal Marozsán ismét Bajnokok Ligája győztes lett. Az UEFA a Lyon-Paris St. Germain finálé után őt választotta meg a meccs legjobbjának. 2018-ban jött a triplázás, mert a Jakabfi Zsanettel felálló Wolfsburg csapatát a Lyon 4-1-re győzte le a kijevi fináléban. Marozsán szombaton Budapesten nyerheti meg élete negyedik Bajnokok Ligája döntőjét,ehhez a Barcelonát kellene legyőznie a francia Lyonnak.