Címlap Film-Színház-Muzsika

13 éves magyar fiút ünnepelt a filmes világ Cannes-ban

Fotó: Facebook/Szabados Éva

A legígéretesebb legfiatalabb filmes díját nyerte el Százados Ábel Cannes-ban a World Peace and Tolerance Institute Awards ünnepségén. Soha című, mobiltelefonnal forgatott kisfilmje az öngyilkosságról szól, és az egymás iránti odafigyelésre hívja fel a figyelmet.

A pécsi fiatal 50 másodperces alkotása egy fiút mutat be, aki a párkányon ül, majd leugrik. A film végén felirat figyelmeztet, hogy figyeljünk egymásra. A mű a Magyar Telefonfilmes Fesztiválon bejutott a legjobb tíz közé, így került ki a Cannes-i filmfesztiválra.

Nem mindig talál ki koncepciót – mondta az InfoRádióban Százados Ábel. Sokszor csak sétál a lakásban, és felveszi azokat az elemeket, amelyek jól néznek ki, hogy ezeket később szükség szerint felhasználja. Más jeleneteket természetesen előre megtervez – beszélt az alkotói folyamatról.

A legígéretesebb legfiatalabb filmes díjával kitüntetett 13 éves diák elárulta: az öngyilkosság témája a figyelemfelhívás fontosságának gondolatával együtt már hetekkel a forgatás előtt megszületett, de akkor még hosszabb alkotásban gondolkodott. Majd jött egy szülinapi buli, ahol szokásához híven videózni kezdett, és eszébe jutott, hogy megvalósíthatná a korábbi ötletet. Így született meg végül a videó, amelyben egyébként az öccse szerepel, aki főleg akkor bátorodik fel, amikor az unokatestvéreivel vannak együtt.

Filmet vágni magától, az internet segítségével tanult meg – mondta Ábel, és elárulta: nagybátyja készített már filmeket, ő beszélt a pályázati lehetőségekről is, így nevezték be az eredetileg nem erre a célra készült filmecskéjét a hazai mobilfilmes fesztiválra. A fiatal díjazott most úgy érzi, filmezéssel szeretne foglalkozni, a rendezői, az operatőri és a vágási feladatok is érdeklik.

A díjátadásról a fotót (nyitóképünkön) édesanyja osztotta meg a Facebook-oldalán. Íme a díjnyertes alkotása: